Kasvun ja energian tielle

Henkiset opettajat voivat opastaa henkisen kasvun ja energian tielle

Meditaatio

Meditaatio tarkoittaa harjoitusta, jossa henkilö kehittää sisäänpäin kääntyneen itsetarkkailun avulla omaa mieltänsä. Meditaatiosta kiinnostunut henkilö voi myös harjoittaa ja opetella tietoisuuteen liittyvien tilojen saavuttamista. Meditaation päämääränä on saada itselleen hyötyä tiedostamalla mielen sisältö ilman samaistumista siihen.

Meditaatioharjoitusten avulla hankittu tietoinen mielen tasapaino ja keskittyminen voi johtaa siihen, että henkilö ei tavoittele mitään, vaan antaa tunteiden ja ajatusten ilmestyä ja kadota vapaasti. Meditaation harjoittajat kokevat usein mielessään selkeää rentoutumista ja rauhaa.

1. Meditaatio maallisella tasolla

Maallinen taso tarkoittaa, että meditaatiota harjoitetaan ilon, rentoutumisen ja mielenvirkistyksen vuoksi. Maallinen meditaatio toimii hyvänä keinona vähentää stressiä, parantaa keskittymiskykyä, selkeyttää ajatustoimintaa, ja vapauttaa mieli turhista, mieltä kuormittavista tunteista.

2. Meditaatio henkisellä tasolla

Henkisen tason meditaatio tarkoittaa kärsimyksestä vapautumista ja eksistentiaalisten kysymysten ratkaisua. Ihminen irtautuu ja vapautuu kaikesta hyvään elämään kuulumattomasta, latautuu voimalla, energialla, valolla ja täydellä elämällä. Henkisen tason meditaatio kadottaa surut, taakat ja ahdistukset ja kaikki näyttää uudelta sekä avoimelta. Henkinen köyhyys vaihtuu henkiseksi rikkaudeksi ja elämää suurempi valo lämmittää, kirkastaa sekä tarjoaa uuden katsantokannan elämään.

Meditaatio-tasoja on monia, mutta yleisesti esillä on kolme erilaista tasoa.

1. Aktiivinen meditaatio

Aktiivinen meditaati tarkoittaa tilaa, jossa henkilön tietoinen hengitys yhdistyy voimassaolevaan liikkeeseen kaikkien ajatusten hiljentämiseksi ja tietyssä hetkessä pysymiseksi koko meditaation ajan. Henkilö keskittyy liikkeiden suorittamiseen ja hengittämiseen eikä suo ajatustakaan menneeseen eikä tulevaan.

Aktiiviseen meditaatioon kuuluvat taiji, qigong ja jooga. Kävely, hölkkä ja uiminen soveltuvat myös aktiiviseen meditaatioon

2. Perusmeditaatio

Perusmeditaatio vie meditoijan omien ajatustensa äärelle rauhoittumaan keskittyneesti ja rentoutumaan esimerkiksi tietyn hengitysmenetelmän avulla. Perusmeditaatio tarkoittaa syvää rentoutumista, mielen vaimentamista ja ajatustensa hiljentämistä. Meditointi suoritetaan henkilön valinnan mukaan joko leväten makuulla tai istuen.

3. Syvämeditaatio

Syvämeditaatio vie mielen meditatiivisen hiljaisuuden tilaan, jossa tietyn tekniikan tai menetelmän avulla noudatetaan henkilön valitsemaa menetelmää kuten mantran ääneen toistamista. Syvämeditaation avulla saavutetut vaikutukset kehoon ja psyykkeen ovat positiivisia ja turhasta kuormasta vapauttavia.