Jotkut maailman henkiset opettajat

Maailmassa on paljon “henkinen opettaja” – nimikkeen alla työskenteleviä henkilöitä. Esittelemme heistä tässä artikkelissa muutaman.

Yksi kuuluisimmista guruista ympäri maailman on Intialainen Äiti Amma

Äiti Amma on nimeltään ja kasvoiltaan maailmanlaajuisesti tunnettu ja monien mielestä pyhimys sekä erittäin pätevä henkinen guru. Äiti Amma on kaikkialla tunnettu persoonallisesta tavastaan “halata” ihmisiä, josta hän kokee saavansa pyhää voimaa, ja luovuttaa samalla energiaa sekä jaksamista eteenpäin halaamilleen ihmisille.

Amma on kotoisin alueelta, jonka enemmistö on hindulaisia, ja hänen opetuksensa pohjautuvat kokonaisuudessaan suosittuun hindulaiseen mytologiaan. Amma kehottaa henkilöitä tutkimaan syvemmältä juuri omaa uskontoaan ja ymmärtämään paremmin sen sanoman merkityksen. Amma ei siis kehota ketään kääntymään hindulaisuuteen.

Äiti Ammalla on takanaan perustamansa maailmanlaajuinen järjestö, joka omaa hyväntekeväisyyteen ja henkisyyteen liittyviä piirteitä sekä tavoitteita. Amma perusti Intian Keralaan lahjoitusvaroilla laajan ashramin, eli luostarinkaltaisen meditaatiokeskuksen, ja hän on myös rakennuttanut lähinnä Intiaan myös lukuisia asuntoja ja kouluja.

Joogaopettaja Petri Räisänen

Juha Petri Räisänen on sekä Suomessa että maailmalla tunnettu suomalainen kansanparantaja, joogaopettaja ja suosittu luontaiskosmetologi. Vuonna 1997 Räisänen perusti Helsingin Astanga Joogakoulun yhdessä Juha Javanaisen kanssa. Räisänen on luennoinut henkiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista monissa eri maissa, ja opettanut Suomen lisäksi muun muassa Japanissa, Thaimaassa ja Yhdysvalloissa.

Räisäsen tapa opettaa on innostava ja kuulijakuntaa mukaansatempaava, joten Räisänen on ollut erittäin suosittu joogaopettaja useammassa maassa. Aikoinaan Steinerkoulussa opiskellut ystävä antoi sysäyksen Räisäsen henkiselle kasvulle, ja erityisesti Jiddu Krishnamurtin teosofiset teokset tekivät häneen huomattavan suuren vaikutuksen.

Dalai-lama

Dalai-lama on Tiibetin buddhalaisuuteen liittyvän Gelugpa-koulukunnan vaikutusvaltaisin edustaja. Dalai-lama kantaa itsellään Tiibetin poliittisen johtajan roolia. Gendun Drup, eli ensimmäinen Dalai-lama on syntynyt vuonna 1391. Nykyinen, 14. dalai-lama on nimeltään Tenzin Gyatso. Ensimmäinen Dalai-lama, eli Gendun Drup oli tiibetinbuddhalainen opettaja ja hän oli syntymänimeltään Pema Dorje.

Hengellinen kasvu ei Dalai-lamojen mukaan ole tarkkaan sanottuna oikeiden vastausten ”löytämistä” avoinna oleviin kysymyksiin, vaan oikeiden henkisyyteen liittyvien kysymysten kysymistä. Hengellinen opettaja herättää tiedoillaan ja ajatuksillaan seuraajilleen yhä uusia ja mielenkiintoisia vastausta vailla olevia kysymyksiä.